Op bezoek bij een Nederlandse varkensslachterij - Nederland Voedselland (2024)

GesponsordOp bezoek bij een Nederlandse varkensslachterij - Nederland Voedselland (1)

IJbe Keizer, student Levensmiddelentechnologie bij InHolland, ging voor Nederland Voedselland op bezoek bij de Nederlandse varkensslachter Westfort. Daar zag hij met eigen ogen hoe je op een moderne manier een varken slacht. Dit verhaal vertelt je hoe het er in deze Nederlandse varkensslachterij aan toe gaat.

Zelf ben ik niet zo’n vleeseter. Mijn ouders maakten voordat ik geboren was al de keuze om geen vlees meer te eten. Voor mij betekende dat een zogezegd ‘vegetarische opvoeding’. Tegenwoordig eet ik af en toe vlees. Dat is er eigenlijk ingeslopen vanaf het moment dat ik bij feestjes na het nodige bier weleens een schaal bittergarnituur voor mijn neus kreeg.

Op bezoek bij een Nederlandse varkensslachterij - Nederland Voedselland (2)

Van veel vrienden hoor ik dat ze nooit zonder vlees zouden kunnen. Vlees is in onze Westerse wereld nog steeds een van de meest geliefde voedingsmiddelen. De wens voor het bezoek aan een vleesverwerkingsbedrijf is dan ook deels om mezelf te confronteren met de herkomst van mijn eten.

Op bezoek bij een Nederlandse varkensslachterij - Nederland Voedselland (3)

Wanneer we het terrein van Westfort op rijden, staan we even te wachten tussen de vrachtwagens met varkens. Westfort heeft een van de modernste slachterijen ter wereld, deze is pas sinds ongeveer een jaar volledig operationeel. Tussen het gebouw waar de varkens worden geslacht en het gebouw waar de karkassen verder worden verwerkt, is een glazen tunnel gebouwd, daardoor kun je de karkassen vanaf de weg al zien.

Op bezoek bij een Nederlandse varkensslachterij - Nederland Voedselland (4)

Het idee daarachter is dat Westfort wil laten zien wat ze doen. Het pand waar het bedrijf in is gevestigd is er speciaal om bezoekers te kunnen ontvangen. Naast de werkvloer loopt een lange gang, vanuit de gang kan je door grote ramen de hele verwerkingslijn bezien. Zo laat Westfort aan iedereen die het wil, zien wat zij doen en hoe ze dat doen. De verschillende processtappen kunnen in detail worden bekeken. Wij zullen ook het hele traject af gaan lopen.

Bezoekers zijn er regelmatig bij Westfort. ‘Als je de deuren potdicht houdt, krijg je nooit begrip voor wat je doet’, vertelt Jaap de Wit junior. Hij is verantwoordelijk voor de inkoop bij Westfort, en vandaag onze gids.

De afgelopen 25 jaar hebben we als sector niet goed gecommuniceerd over waar we mee bezig zijn.

Op bezoek bij een Nederlandse varkensslachterij - Nederland Voedselland (5)

Bij Westfort worden alleen varkens geslacht, zo’n 650 per uur. Aan het begin van de lijn zien we hoe de varkens in kleine groepjes vanuit de stal binnenkomen, ze lopen zo een ruimte met verdovingsliften binnen. De varkens die wij zien, zien er goed verzorgd uit en maken weinig geluid, dat lijkt me een goed teken. Jaap vertelt dat Nederland – samen met Duitsland, Engeland en Scandinavië – voorop loopt op het gebied van dierenwelzijn.

Voor ons is een respectvolle omgang met de dieren altijd belangrijk geweest. We hebben daar ook in geïnvesteerd met de bouw van de nieuwe fabriek. Onze medewerkers worden continugetraind en in de fabriek is er 24 uur per dag cameratoezicht. Daarnaast zijn er – zoals in elke slachterij in Nederland – altijd twee dierenartsen aanwezig. Zonder hen wordt er niet geslacht. Er is dus permanent toezicht op dierenwelzijn.

Door een beweegbare wand worden de varkens langzaam een lift in geduwd, waarna de lift naar beneden zakt waarbij de lucht in de lift een steeds hoger CO2-gehalte krijgt. Als de lift weer omhoog komt zijn de varkens bewusteloos. In de fabriek krijgen ze een haak met een traceerbare chip om hun poot en worden ze opgetakeld, ze hangen dan ondersteboven aan een rails.

Het voelt raar om die varkens het ene moment nog te zien staan en het volgende moment bewusteloos ondersteboven te zien hangen.

Een kort moment later worden ze ‘gestoken’, waardoor ze via hun halsslagader leegbloeden en doodgaan. Volgens onze gids Jaap de Wit junior, heeft hij zelf nog nooit meegemaakt dat een varken ondersteboven wakker wordt. Na het steken worden de varkens door een heet bad gesleept om schoon te worden en de haren (ja, varkens kunnen erg harig zijn) los te weken.Tussen deze twee fases zit een controlemoment om te voorkomen dat varkens niet levend door het hete bad worden gehaald.

Bekijk ook

Redactie·

De klasse van onze kassen

Op bezoek bij een Nederlandse varkensslachterij - Nederland Voedselland (7)

Van het bad gaan de varkens naar de krabmachine en na het krabben worden de varkens geschroeid met grote branders om overig haar en vuil weg te branden en de karkassen te decontamineren. De schone karkassen gaan nu naar de automatische karkasopeners waar ze over de hele lengte aan de borstzijde van hun lijf worden opengesneden. Vanaf de andere kant hanteert iemand de ‘aarsboor’ om te zorgen dat het darmstelsel los komt van het lijf. De open karkassen komen nu bij een rij grote mannen met lange witte schorten die met de hand het maagdarmkanaal lossnijden en in bakken doen. Ieder varken krijgt zijn eigen bak, zodat wanneer bij latere controle blijkt dat een dier ziek was, geen ander vlees kan zijn besmet.

Daarna volgt nog eenzelfde station waar de rest van de organen uit de varkens wordt gesneden. De ramen waar we doorheen kijken zitten op dit punt in het proces vlakbij de actie en het is gek om te zien hoe de longen aan haken hangen en de nieren netjes op een schoteltje boven de haken liggen. Alle ingewanden gaan automatisch naar verschillende delen van de fabriek voor verdere verwerking.

Op bezoek bij een Nederlandse varkensslachterij - Nederland Voedselland (8)

Het varken is nu zo goed als leeg. Het karkas wordt doormidden gehakt, beoordeeld, krijgt op iedere bil een stempel, zo kan het in een later stadium, bijvoorbeeld bij degenen die er ham van maakt altijd worden teruggevonden waar het varken vandaan kwam.

Onze tour zit erop en ik verbaas me erover hoe weinig schokkend ik het hele proces heb ervaren. Des te meer ben ik onder de indruk van de efficiëntie van het proces en hoe netjes alles wordt verwerkt. We hebben nergens verspilling of onnodig lijden gezien. Uiteindelijk is wat we hier hebben gezien slechts een antwoord op de vraag naar vlees vanuit de markt. Wij (consumenten) willen vlees, dus wij krijgen vlees.

Ik ben na ons bezoek niet anders naar vlees eten gaan kijken. Vlees heeft een hoge voedingswaarde en af en toe is het eerlijk gezegd best lekker, dus ik snap dat mensen het graag eten. Ik hoop wel dat iedereen beseft dat, met inachtneming van de impact die de vleesindustrie heeft op het milieu, iedere dag vlees eten niet goed te praten valt. Zelf wil ik in september starten met een master Sustainable Food Process Engineering, wellicht kan ik iets betekenen voor de verdere verduurzaming van de voedingsmiddelenindustrie.”

Op bezoek bij een Nederlandse varkensslachterij - Nederland Voedselland (9)

Op bezoek bij een Nederlandse varkensslachterij - Nederland Voedselland (10)

IJbe Keizer

Op bezoek bij een Nederlandse varkensslachterij - Nederland Voedselland (2024)

FAQs

Op bezoek bij een Nederlandse varkensslachterij - Nederland Voedselland? ›

IJbe Keizer, student Levensmiddelentechnologie bij InHolland, ging voor Nederland Voedselland op bezoek bij de Nederlandse varkensslachter Westfort. Daar zag hij met eigen ogen hoe je op een moderne manier een varken slacht. Dit verhaal vertelt je hoe het er in deze Nederlandse varkensslachterij aan toe gaat.

Wat eten varkens in Nederland? ›

Varkens in de vrije natuur eten eigenlijk alles, zowel planten als vlees. Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit. Maar een varken eet ook insecten en kikkers. Varkens die voor het vlees gehouden worden, krijgen brokken en pap te eten om zo groot mogelijk te worden.

Hoe gaat slachten in Nederland? ›

In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.

Hoeveel varkens eten we in Nederland? ›

Wakker Dier berekende het aantal dieren aan de hand van de vleesconsumptie in 2019 en het gewicht van verschillende diersoorten. Hieruit bleek dat we in Nederland per dag 614 duizend kippen, 18 duizend varkens en 2 duizend koeien eten.

Hoe worden varkens gehouden in Nederland? ›

Huisvesting. Vleesvarkens worden gehouden in varkensstallen. Vanaf 1998 worden er alleen nog maar stallen gebouwd voor groepshuisvesting. Bij de voorschriften voor de huisvesting wordt rekening gehouden met het milieu, dierenwelzijn en optimale groeiomstandigheden voor de varkens.

Wat vinden varkens het lekkerst? ›

Varkens hebben een enorm goed reukvermogen waarmee ze al wroetend op zoek gaan naar alles wat eetbaar is: plantwortels, wormen, insecten, knollen, bessen en zaden. Alles bij elkaar zijn wilde varkens per dag tot wel zeven uur bezig met het zoeken naar voedsel.

Wat eten varkens op de boerderij? ›

Daarnaast moeten ze altijd toegang hebben tot gras en goed hooi. Varkens mogen nooit keukenafval gevoerd krijgen. Dit is ook bij wet verboden. Ook het voeren van aardappelschillen, rauwe aardappel en allerlei zoetigheden wordt sterk afgeraden.

Hebben dieren pijn bij slachten? ›

Een dier dat ritueel wordt geslacht, lijdt daardoor 1 tot meer dan 3 minuten pijn. Als de halsslagaders meteen goed worden doorgesneden heeft het dier nog zo'n 80 seconden gevoel. Als de slachter vaker moet snijden kan de pijn tot zeker drie minuten aanhouden.

Wat is het verschil tussen halal en koosjer? ›

Moslims en joden eten doorgaans alleen respectievelijk halal en koosjer vlees. In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht. Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden.

Waarom smaakt halal vlees anders? ›

Er is niet veel smaakverschil tussen dit en gewoon rundvlees

Wat halal vlees onderscheidt van andere vleessoorten, is de reeks wetten die erop van toepassing zijn en die door alle moslims gevolgd moeten worden, want halal komt tenslotte uit de Islamitische keuken.

Wat is het meest gegeten vlees in Nederland? ›

We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was goed voor 8 kilo per jaar. Andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees zijn minder populair: samen zijn ze goed voor ruim 1 kilo per persoon per jaar.

Wat is gezonder varkensvlees of rundvlees? ›

Een stukje vlees is een waardevolle bron van belangrijke voedingsstoffen in een goed opneembare vorm. De voedingswaarde kan enigszins variëren per vleessoort. Varkensvlees bevat bijvoorbeeld minder ijzer dan rundvlees maar brengt wel meer vitamine B1 aan. Het vetgehalte varieert eveneens naargelang het stuk.

Wat is het meest gegeten dier ter wereld? ›

Dat komt neer op 205 miljoen kippen per dag. Daarmee steekt kip met kop en schouders boven de nummer 2 uit: de 14 miljard sardientjes die we jaarlijks consumeren. Zet je het cijfer weer in het perpectief van consumptie dan lijkt het wel weer mee te vallen: nog geen 9,5 kip per wereldbewoner per jaar.

Hoeveel kilo eet een varken per dag? ›

Bij vleesvarkens is het aantal bezoeken met voeropname ca. 8 tot 12 keer per dag. De eetsnelheid is circa 40 gram per minuut. Dit betekent dat een vleesvarken op een voerniveau van 2,6 kg per dag ruim een uur per etmaal aan het eten is.

Hoe lang leeft een varken voor de slacht? ›

In goede omstandigheden kan een zeug wel twintig jaar oud worden. In het moderne fokkerij-systeem worden de meeste zeugen amper vier jaar oud. Na een zestal worpen stijgt het aantal doodgeboren biggen. De zeug wordt 'afgevoerd' naar het slachthuis en vervangen door een nieuwe fokzeug.

Waar zijn de meeste varkens in Nederland? ›

Bijna de helft van alle varkens bevindt zich in Noord-Brabant. De afgelopen vijf jaar daalde het aantal Brabantse varkensbedrijven met een derde, maar het aantal varkens daalde minder hard. In de gemeenten Land van Cuijk (682 duizend) en Venray (559 duizend) waren in 2022 de meeste varkens.

Wat voer je varkens? ›

Waar bestaat varkensvoer uit? Het grootste gedeelte van varkensvoer bestaat altijd uit granen, mais, soja of de resten van suikerbieten. Dat laatste noem je pulp en blijft over als er eerst suiker van de bieten is gemaakt. Varkens zijn dol op suikerbieten!

Wat mogen varkens wel en niet eten? ›

Voer liever geen rauwe aardappel(schillen), brood, fruit en géén vet of zoet voedsel. Dit kan leiden tot een te eenzijdige aanvoer van voedingsstoffen, waardoor er van andere stoffen tekorten gaan optreden. Verder kunnen varkens hierdoor behoorlijk vervetten. Let op: Veel mensen voeren elke dag een stuk(je) fruit.

Wat eten koeien en varkens? ›

De meeste varkens krijgen een volledig mengvoer, in de vorm van brokjes. Kippen krijgen ook mengvoer, meestal in de vorm van brokjes maar soms ook in meelvorm of als kruimels. Koeien krijgen naast ruwvoer ((kuil)gras en maïs) ook mengvoerbrokken. Bij koeien noemen we dat krachtvoer.

Wat eet Nederland vlees? ›

Nederlanders eten gemiddeld 92 gram vlees en vleesvervangers per dag. Hiervan is 87 gram vlees en vleeswaren (95%) en 5 gram vleesvervangers (5%). Jongens/mannen eten meer vlees en vleesvervangers (109 g/dag) dan meisjes/vrouwen (75 g/dag).

References

Top Articles
The countries that pay their athletes for winning Olympic medals
Goulburn builder’s life-long lesson from growing up in poverty | About Regional
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
Detroit Lions 50 50
18443168434
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
C&T Wok Menu - Morrisville, NC Restaurant
How Taraswrld Leaks Exposed the Dark Side of TikTok Fame
Olivia Maeday
Random Bibleizer
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Gopher Carts Pensacola Beach
Duke University Transcript Request
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Netherforged Lavaproof Boots
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
D3 Boards
Jail View Sumter
Nancy Pazelt Obituary
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6496

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.